Închide
Închide
+40 799 198 423
10 tendințe pe piața rezidențială la nivel național

Conform Raportului “Piața imobiliară rezidențială, T4 2023” lansat de imobiliare.ro, s-au înregistrat următoarele tendințe:

    1. Cererea pentru achiziția de locuințe a crescut considerabil, la nivel național, în ultima parte a anului trecut. E vorba despre un avans cu aproape 22% comparativ cu perioada similară din 2022.

    2. Oferta a scăzut într-un ritm alarmant atât la nivel național, cât și în marile orașe din țară. În ultimele trei luni din 2023, au fost disponibile în întreaga țară 116.600 de proprietăți rezidențiale, cu 25% mai puține decât în perioada corespunzătoare din 2022.

    3. Prețurile locuințelor continuă să crească la nivel național. Proprietățile rezidențiale s-au scumpit cu aproape 5% la nivel național, în intervalul octombrie – decembrie 2023. Prețul mediu solicitat pentru o locuință a ajuns la 1.500 euro/mp util. Cluj-Napoca și Brașov continuă să domine clasamentul celor mai scumpe orașe pentru cumpărătorii de apartamente, acestea fiind urmate de București.

    4. Perioada de vânzare a apartamentelor s-a redus în trei dintre cele mai mari orașe din țară. Cea mai importantă scădere a acestui indicator a putut fi observată în Cluj-Napoca, de la 126 de zile în trimestrul IV 2022 la 102 zile în intervalul similar din 2023. Alte scăderi au apărut în Timișoara și Brașov.

    5. Proprietarii sunt din ce în ce mai puțin dispuși să negocieze prețurile în marile orașe din țară. Diferența dintre prețul de tranzacționare și ultimul preț cerut pentru apartamentele listate la vânzare este cea mai redusă în Cluj-Napoca, de 2,5%. Aici s-a putut observa și cea mai puternică scădere a ofertei.

    6. Numărul imobilelor tranzacționate la nivel național este în creștere.

    7. Finalul anului trecut a adus o revenire a numărului de tranzacții realizate prin credit.

    8. Piața chiriilor a dominat în 2023! Sfârșitul anului a marcat un avans al cererii cu aproape 13% la nivel național și cu 12% în principalele șase orașe din țară comparativ cu ultimul trimestru din 2022. Cei mai mulți potențiali chiriași și-au arătat interesul pentru locuințele din Capitală.

    9. Numărul caselor și apartamentelor disponibile pentru închiriere a continuat, în același timp, să scadă.
Oferta totală s-a contractat cu aproape 17% la nivel național și cu 21% la nivelul principalelor șase piețe rezidențiale din țară.

    10. Chiria medie solicitată pentru o proprietate rezidențială s-a majorat. La nivel național, de la 450 euro/lună în trimestrul IV 2022 la 500 euro/lună în trimestrul IV 2023. Proprietarii din Cluj-Napoca și din București solicită chiriile cele mai mari.

Sursă: https://www.imobiliare.ro/imoexpert/10-tendinte-pe-piata-rezidentiala-raport-imobiliare-ro_db/

Consultație gratuită!
Trimiteți o cerere de consultație sau apelați-ne la +40 799 198 423
Prin trimiterea unei cereri, sunteți de acord cu prelucrarea datelor personale
Prin trimiterea unei cereri, sunteți de acord cu prelucrarea datelor personale